ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Εντός του έτους 2021 θα πραγματοποιηθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών όλης της χώρας. Για περιοχές που είχαν ήδη αναρτηθεί και κυρωθεί οι δασικοί χάρτες σε προηγούμενα έτη, θα πραγματοποιηθεί η εκ νέου ανάρτηση του δασικού χάρτη σύμφωνα με το Ν. 4685/2020, ο οποίος προβλέπει την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Η διαδικασία της ανάρτησης ανέδειξε το ζήτημα εκτάσεων που έχουν χαρακτηρισθεί ως δασικές, ενώ ο χαρακτήρας τους είχε νόμιμα μεταβληθεί με βάση παλαιότερες διοικητικές πράξεις.

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η μη αποτύπωση αυτών των διοικητικών πράξεων στους δασικούς χάρτες, ψηφίστηκε ο Ν. 4685/2020, ο οποίος προβλέπει την αναμόρφωση του συνόλου των δασικών χαρτών, ώστε να συμπεριληφθούν οι εν λόγω πράξεις, και την εκ νέου ανάρτησή τους.

Αναλαμβάνουμε για ιδιοκτησίες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια :

  • Την Υποβολή της αντίρρησης στον ειδικό διαδικτυακό τόπο Ανάρτησης Δασικών Χαρτών στην ιστοσελίδα του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
  • Τον γεωγραφικό εντοπισμό και την οριοθέτηση των ακινήτων στην ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ,
  • Την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή της αντίρρησης,
  • Την σύνταξη κειμένου τεκμηρίωσης της αντίρρησης σύμφωνα με τη κείμενη δασική νομοθεσία και συνεκτιμώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία,
  • Την τεκμηρίωση του έννομου συμφέροντος,
  • Την σύνταξη Τεχνικής Εκθέσεως Φωτοερμηνείας για την υποστήριξη και τεκμηρίωση της αντίρρησης,
  • Τη δημιουργία του αναλογικού φακέλου αντίρρησης και την κατάθεση ή αποστολή του στο αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.),
  • Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου - Παράσταση και Υπεράσπιση της αντίρρησης ενώπιον της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.).

Οι αντιρρήσεις που θα υποβληθούν θα εξεταστούν από τις αρμόδιες από τον νόμο τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων, οι οποίες θα συγκροτηθούν για το σκοπό αυτό. Οι ΕΠ.Ε.Α. αποτελούνται από: α) έναν (1) δικηγόρο τουλάχιστον παρ’ εφέταις υποδεικνυόμενο από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο ή έτερο δικηγορικό σύλλογο της Επικράτειας, με τον αναπληρωτή του, ως πρόεδρο, β) έναν (1) δασολόγο, υπάλληλο του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και γ) έναν (1) μηχανικό που έχει δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος, υποδεικνυόμενο από τον οικείο επιστημονικό σύλλογο, ως μέλη.

Για μια ολοκληρωμένη αντίρρηση καλό θα ήταν να υπάρχει Τεχνική Έκθεση Φωτοερμηνείας της ιδιοκτησίας καθώς και να οριστεί τεχνικός σύμβουλος (δασολόγος) για την υπεράσπισή της στην ειδική επιτροπή κατά τη συζήτηση.

Τι είναι η ανάρτηση του δασικού χάρτη;

Πρόκειται για το στάδιο δημοσιοποίησης του δασικού χάρτη στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να είναι σε θέση να ενημερώνεται και να ελέγχει τον δασικό ή μη χαρακτήρα μιας περιοχής γενικά ή ενός ακινήτου ειδικότερα.

Ο δασικός χάρτης αναρτάται κατόπιν απόφασης της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Νομός). Στην απόφαση αναφέρονται οι προθεσμίες και κάθε άλλη πληροφορία που αφορά τη διεξαγωγή της ανάρτησης.
Πηγή : Eλληνικό Κτηματολόγιο (https://www.ktimatologio.gr)

Ποιο είναι το αντικείμενο του δασικού χάρτη;

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει ως σκοπό τον διαχρονικό (σήμερα και στο παρελθόν) και χωρικό (γεωγραφικό) προσδιορισμό και αποτύπωση των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων (χορτολιβαδικές, βραχώδεις κλπ). Ειδικότερα, η όλη διαδικασία συνίσταται: 

στην έρευνα των εκτάσεων που είτε σήμερα είτε στο παρελθόν καλύπτονται από δασική βλάστηση, στην αποτύπωση πράξεων της Διοίκησης, στην κωδικοποίηση των στοιχείων  και στην ορθή απεικόνισή τους επί των ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων του Ελληνικού Κτηματολογίου,

σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές κατάρτισης δασικών χαρτών (ΦΕΚ/Β’/2372/12.07.2017).

Η διερεύνηση της βλάστησης για την οριοθέτηση και καταγραφή των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων στο παρελθόν πραγματοποιείται με την στερεοσκοπική φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών λήψης 1945/1960, αλλά και προγενέστερων λήψεων, όπου υπάρχουν, ως το μοναδικό και παλαιότερο υλικό το οποίο καλύπτει συνολικά την ελληνική επικράτεια. Αντίστοιχα, η οριοθέτηση και καταγραφή των υφιστάμενων σήμερα δασών και εν γένει δασικών εκτάσεων συνίσταται στην ανάλυση των χαρακτηριστικών της βλάστησης μίας έκτασης, μέσω της στερεοσκοπικής φωτοερμηνείας αεροφωτογραφιών πρόσφατης λήψης, σε συνδυασμό με επιτόπια επαλήθευση. Από την χωροχρονική σύνθεση των οριογραμμών που προκύπτουν από την φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών διαφορετικής ημερομηνίας λήψης (1945 ή 1960 και 2007 ή 2015) που καλύπτουν την ίδια περιοχή, είναι εφικτή η διάκριση των παρακάτω περιπτώσεων:

εκτάσεις που ήταν και παρέμειναν δάση και δασικές, εκτάσεις που εκχερσώθηκαν ή καταστράφηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, εκτάσεις που αναδασώθηκαν ή δασώθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε.

Επίσης, στον δασικό χάρτη αποτυπώνονται και κωδικοποιούνται και άλλα στοιχεία της Διοίκησης (πχ πράξεις χαρακτηρισμού, πράξεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, παραχωρητήρια, ιδιωτικά δάση, όρια εποικιστικών εκτάσεων, δικαστικές αποφάσεις, κληροτεμάχια κλπ), καθώς και τα όρια των σχεδίων πόλης και οικισμών. Τα στοιχεία αυτά είναι δύο απαραίτητα για τον προσδιορισμό του δασικού ή μη χαρακτήρα μιας έκτασης ή την εξαίρεση μιας περιοχής από το δασικό χάρτη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για να χαρακτηριστεί μία έκταση ως Δασική θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί ως δάσος τουλάχιστον σε μία από τις δύο περιόδους που εξετάζονται κατά τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών ή να έχει χαρακτηρισθεί με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού ως «Δασική» ή τέλος να έχει κηρυχτεί  ως αναδασωτέα, με απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας της περιοχής.

Οι κωδικοί και οι αντίστοιχες κατηγορίες των εκτάσεων, που εμφανίζονται σε έναν Δασικό Χάρτη, είναι οι ακόλουθοι:

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

ΔΔ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ Ή ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ*

ΔΑ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ Ή ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ*

ΑΔ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ*

ΑΑ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ*

ΠΔ

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ - ΔΑΣΙΚΕΣ

ΠΑ

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ - ΜΗ ΔΑΣΙΚΕΣ

ΠΧ

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ - ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ

ΑΝ

ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ Ή ΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

ΧΧ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ*

ΧΑ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ*

ΑΧ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ*

Οι Δασικοί Χάρτες, μετά την σύνταξη και θεώρησή τους αναρτώνται ώστε να λάβει γνώση κάθε ενδιαφερόμενος ώστε αφού υποβληθούν τυχόν ενστάσεις/ αντιρρήσεις να οριστικοποιηθούν αρχικά για τις περιοχές που δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις και στη συνέχεια, μετά και την εξέταση των αντιρρήσεων – ενστάσεων για το σύνολο της περιοχής που περιλαμβάνει ο Δασικός Χάρτης.

Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών έχει ως αντικείμενο την οριοθέτηση και καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων, που διέπονται από το ειδικό προστατευτικό πλαίσιο των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, κατά τρόπο ακριβή, διαφανή και οριστικό.
Πηγή : Eλληνικό Κτηματολόγιο (https://www.ktimatologio.gr)

Γιατί χρειάζεται να ενημερωθώ για την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη;

Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές (ή χορτολιβαδικές) εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, το οποίο είναι απαραίτητο να γνωρίζετε γιατί επηρεάζει τις χρήσεις γης αλλά ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Καθώς ο προσδιορισμός του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής είναι μια σύνθετη επιστημονική διαδικασία, η οποία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη σημερινή μορφή ή χρήση ενός ακίνητου, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθούν τα δεδομένα της ανάρτησης του δασικού χάρτη και να υποβληθούν έγκαιρα τυχόν αντιρρήσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια να παγιωθεί ο χαρακτήρας μιας περιοχής μέσω της κύρωσης του δασικού χάρτη.

Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό  να μην εφησυχάζεστε  και να ενημερώνεστε  ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την ανάρτηση δασικού χάρτη στις περιοχές που κατέχετε ακίνητα. Στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου μπορείτε να πληροφορηθείτε  για το στάδιο που βρίσκεται ο δασικός χάρτης για κάθε περιοχή.
Πηγή : Eλληνικό Κτηματολόγιο (https://www.ktimatologio.gr)