«Από την αρχή φαίνεται ότι θα πιάσει ουσιαστικά το νήμα της υπόθεσης των δασικών χαρτών η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιβεβαιώνοντας πως δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα το «ράβε – ξήλωνε» των τελευταίων ετών που αφορά ένα κρίσιμο ζήτημα για εκατομμύρια πολίτες, ενώ αποτελεί και προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου (ethnos.gr).
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί από την πλευρά του την ηγεσία του υπουργείου στη Βουλή προκειμένου να της καταθέσει μία δημόσια ολοκληρωμένη πρόταση για τους δασικούς χάρτες ερμηνεύοντας τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα ως παραδοχή της αποτυχίας τους.
«Κύριοι της κυβέρνησης ήρθε η ώρα να σοβαρευτείτε. Σας καλούμε άμεσα στη Βουλή για να σάς καταθέσουμε δημόσια μια πλήρη πρόταση για να τελειώσει το έργο των δασικών χαρτών και να στηρίξουμε τους πολίτες της χώρας μας. Αν πάλι δεν μπορείτε, παραιτηθείτε», επισημαίνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος 6μηνη παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών, στους οποίους η χώρα εμφανίζεται κατά 60% πιο …πράσινη καθώς επίσης και μείωση στο μισό του ύψους του τέλους αντίρρησης.
Στη δήλωσή του ο κ. Φάμελλος αποδίδει την «απόλυτη ευθύνη της κατάρρευσης του εμβληματικού έργου των δασικών χαρτών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη» συμπληρώνοντας πως από την απόφασή τους προκύπτει ότι τελικώς θα αναρτηθούν νέοι χάρτες: «Αφήνουν ανοιχτή τη διαδικασία των αντιρρήσεων, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνουν ότι θα διορθωθούν οι χάρτες (χωρίς να ξέρουν πώς) και άρα ότι θα αναρτηθούν νέοι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, νέα εκκρεμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξέταση από το ΣτΕ των ρυθμίσεων Χατζηδάκη, «μια απόφαση που μπορεί να αναδείξει και άλλα προβλήματα «made by ΝΔ».
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2020 το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ακυρώσει ουσιαστικά και το 45% των χαρτών που είχαν κυρωθεί έως τότε, αποφασίζοντας να ξεκινήσει εκ νέου από το μηδέν και να προχωρήσει σε ανάρτηση από την αρχή.
«Το αλαλούμ και το βραχυκύκλωμα τα είχαμε προβλέψει κατά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020 τον Μάιο 2020, όταν η ΝΔ, μετά το πάγωμα των έτοιμων μελετών για το 45% της χώρας, ακύρωσε και τους κυρωμένους χάρτες στο υπόλοιπο 45%, πάγωσε την εξέταση αντιρρήσεων και τις προγραμματισμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων και ψήφισε την αλλαγή προδιαγραφών, μετά τη σύνταξη των χαρτών(!), με σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Με αδύναμες υπηρεσίες, ανεφάρμοστη νομοθεσία και ανύπαρκτη πολιτική βούληση το επιτελικό βραχυκύκλωμα ήταν επόμενο. Στη συνέχεια, υπήρξαν σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, Εγκυκλίων ακόμα και Δελτίων Τύπου, συχνά αυτοαναιρούμενων, και η παραδοχή ότι αναρτήθηκαν χάρτες χωρίς αναμόρφωση», σημειωνει ο κ. Φάμελλος.
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα υπενθυμίζει πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεσμευόταν δημόσια για ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021, ενώ στην ΕΕ είχε δεσμευτεί για ολοκλήρωση και της κύρωσης έως τον Ιούλιο 2021. Εκτιμά επίσης ότι στο τέλος του 2021 δε θα έχει ξεκινήσει ούτε η εξέταση των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών.
Διόρθωση των σφαλμάτων από τις υπηρεσίες υπόσχεται τώρα το υπουργείο
Σε διορθώσεις στα σφάλματα που έχουν γίνει στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δίνοντας το μήνυμα ότι «παγώνουν» οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες και καλώντας ουσιαστικά και τους πολίτες να …«παγώσουν» την υποβολή αντιρρήσεων.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι διορθώσεις των αστοχιών θα γίνουν με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες, δίχως να χρειάζεται να προηγηθεί υποβολή αντίρρησης και χωρίς κόστος για τους πολίτες.
«Θα διορθώσουμε τα σφάλματα χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη και χωρίς κόστος με εσωτερική διαδικασία για αυτό εξετάζουμε ξανά τους χάρτες και βλέπουμε που υπάρχουν αυτά τα σφάλματα. Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, να συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες οι αποφάσεις της διοίκησης που δεν έχουν συμπεριληφθεί και να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Επίσης μειώσαμε το τέλος υποβολής αντιρρήσεων κατά 50%», ανέφερε.